Rotterdam - Man aangehouden voor beïnvloeden verkiezingen

22 maart 2018 05:00
Bron: Politie.nl

Een student van 24 jaar, uit Rotterdam, verstuurde afgelopen week naar bewoners een nepbrief uit naam van de gemeente Rotterdam. De politie startte een onderzoek. De stemmingmaker is aangehouden.

In een deel van Rotterdam kregen bewoners een brief thuis van de gemeente Rotterdam over de verkiezingen. Althans, zo leek het. Het logo op de envelop en op de brief was perfect nagemaakt. In de brief werd opgeroepen om op de site stemdrempel.nl een enquete in te vullen in relatie tot de verkiezingen. Wie de vragenlijst had ingevuld, kreeg een scherm te zien dat de invuller niet mag stemmen omdat deze over te weinig voorkennis beschikt. Bovendien verschenen popupschermen met aanbiedingen om programma’s te downloaden. Ten onrechte werd de indruk gewekt dat een en ander door de gemeente Rotterdam was georganiseerd.

Aangifte
De gemeente Rotterdam heeft direct aangifte gedaan, waarop de politie snel actie ondernam om de misleiding te stoppen.

Cyberteam
Nadat een verdachte snel werd geïdentificeerd door het Cyberteam van de politie, deed dit team gisteravond een doorzoeking in een woning van de verdachte. Ook heeft het Cyberteam van de politie de gegevens van de site veiliggesteld. De site is inmiddels uit de lucht gehaald door de provider. Vandaag is een verdachte aangehouden voor deze feiten; fraude en beinvloeding kiezersgedrag. Een andere verdachte wordt later verhoord. Meerdere aanhoudingen sluit de politie niet uit.

Uit voorlopig onderzoek ontstaat het beeld dat een en ander is georganiseerd in het kader van een schoolopdracht van een HBO studie.

Zuid-Holland Rotterdam

Aanhouding
  • d534e7c19558c1463c029c3d18df7d4a