Rotterdam en Rhoon - Geld, auto’s, kunstwerken, sieraden en een woning afgenomen bij witwasonderzoek

7 juni 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Een grootschalig witwasonderzoek zorgde maandagochtend vroeg voor doorzoekingen in vijf woningen en een bedrijfspand in Rotterdam en Rhoon. Vier vuurwapens, 300.000 contant geld, twee auto’s, kunstwerken, sieraden en horloges werden in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op een woning met een waarde van ruim 3 miljoen.

Omdat het vermoeden bestond dat geld werd witgewassen via een stichting werd besloten over te gaan tot een inval in de vijf woningen. Ook werd een inval gedaan in het bedrijfspand waar een van de verdachten een sportschool en een handelsbedrijf heeft gevestigd. Tijdens de inval werd grof geschut gebruikt. Zo werd met een bearcat, een gepantserd voertuig, toegang gekregen tot het terrein en werd de kluis open gebrand.

Agent gewond
Bij de inval in het bedrijfspand werden agenten van de hondenbrigade aangevallen door twee beveiligingshonden. Zij liepen hierbij bijtwonden op. De agenten slaagden erin één beveilingshond onder controle te krijgen. De andere hond bleek dermate agressief, dat de agenten genoodzaakt waren de hond neer te schieten. Het dier is overleden. Eén agent moest naar het ziekenhuis voor een behandeling van zijn wonden.

Beslag en aanhoudingen
Tijdens de invallen werd beslag gelegd op een woning met een waarde van ruim 3 miljoen. Vier vuurwapens, twee auto’s, sieraden, horloges, kunstwerken en 300.000 aan contant geld werden in beslag genomen. Omdat twee van de vier vuurwapens werden aangetroffen in het bedrijfspand, wordt ook onderzocht of bestuurlijke maatregelen kunnen worden genomen. De drie verdachten, een vrouw van 46 jaar, een vrouw van 20 jaar en een man van 47 jaar zijn aangehouden.

Witwassen
Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals diefstal of fraude.

Misdaad mag niet lonen
Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank. Het afgepakte vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om eventuele slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.