Harderwijk - Zes verdachten in witwasonderzoek aangehouden

30 augustus 2016 17:53
Bron: Politie.nl

Gisteren en vandaag zijn zes mensen aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om zes familieleden (vier vrouwen en twee mannen) van een familie woonachtig in Harderwijk die al sinds begin dit jaar onderwerp is van een groot witwasonderzoek van de politie Oost-Nederland.

Het witwasonderzoek is opgestart naar aanleiding van signalen, onder andere vanuit de gemeente Harderwijk, politie, en de Belastingdienst, dat de familie niet beschikt over afdoende legaal inkomen, maar wel in een villa woont en in dure auto’s rijdt. In samenwerking met het RIEC* werd besloten om een integraal onderzoek op te starten. Dit betekent dat er zowel een strafrechtelijk (witwas)onderzoek werd opgestart, als een fiscaal onderzoek, door de Belastingdienst.

Op 22 maart van dit jaar volgde een zoeking in de villa van de familie en werd beslag gelegd op de villa, vijf auto’s (BMW’s en Mercedessen) en een grote hoeveelheid sieraden. Zoals gebruikelijk in witwasonderzoeken zijn toen nog geen aanhoudingen verricht. Er is naar aanleiding van de resultaten van de zoeking eerst verder onderzoek gedaan naar de inkomsten van de familie. 

Nu de verdachten aangehouden zijn krijgen zij de gelegenheid om via de politieverhoren verklaringen af te leggen over dit vermogen. De zes verdachten zijn allen aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om vier vrouwen van 27, 29, 30 en 63 jaar oud en twee mannen van 23 en 35, allen afkomstig uit Harderwijk. Alleen de 35-jarige hoofdbewoner wordt naast het witwassen ook verdacht van valsheid in geschrifte en het voorhanden hebben van illegale wapens (bij zoeking in de villa werden een boksbeugel en imitatiewapen aangetroffen). 
Foto’s van sieraden op politie.nl
In juni publiceerde de politie foto’s van 79 sieraden uit de partij sieraden die aangetroffen werd in de villa. Van deze sieraden is het vermoeden dat ze van diefstal afkomstig kunnen zijn en de politie hoopte hiermee de rechtmatige eigenaren te achterhalen. Hoewel er enkele zeer concrete tips binnenkwamen bij de politie, bleken de sieraden bij nader onderzoek toch niet van tipgevers te zijn.

Nog altijd is de politie dringend op zoek naar meer informatie over deze sieraden. U kunt ze allemaal bekijken via deze link.
 
Witwassen
Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals diefstal of fraude.
 
Misdaad mag niet lonen
Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank.

Het afgepakte vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om eventuele slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.

*RIEC = Regionaal Informatie en Expertise Centrum, zie www.riec.nl