Breda, Zevenbergen - Grote actie tegen mobiel banditisme

24 november 2016 15:54
Bron: Politie.nl

Zes verschillende instanties hebben woensdagmiddag en -avond 23 november een actie gehouden om mobiel banditisme aan banden te leggen. Er werden 32.436 auto?s gescand, 133 werden uitgebreid gecontroleerd.

Zeeland-West-Brabant
Woensdag tussen 14.00 en 21.00 uur is er een grote controle gehouden met als doel om mobiel banditisme tegen te gaan. Zes instanties werkten er aan mee. De controle maakt deel uit van een meerdaagse landelijke campagne. De belastingdienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, Rijkswaterstaat, douane, specialistische verkeersregelaar en verschillende afdelingen van de politie werkten nauw samen op een parkeerplaats langs de A16 ter hoogte van Zevenbergen. 
Resultaten
Er zijn in totaal vier mensen aangehouden: een Roemeense dame had een auto, die op naam stond van een katvanger, vol liggen met vermoedelijk gestolen spullen. Dat betrof kleding met de labels er nog aan, cosmetica en babymelkpoeder. Ook had ze geprepareerd tassen bij zich. In een andere auto vond het team euro 44.000 aan contact geld. De beide heren in de auto hadden ook nog diverse dure sieraden en horloges bij zich. Een onderzoek naar witwaspraktijken volgt door het afpakteam. En er werd een ongewenst vreemdeling aangehouden door de vreemdelingenpolitie (AVIM).

Er werden veel bekeuringen uitgeschreven voor verkeersfeiten. Ook kon er meer dan euro 3000 geïnd worden aan openstaande boetes. De Belastingdienst afdeling deurwaarders liet 46 keer beslag leggen op auto?s, 21 van die auto?s werden ook daadwerkelijk getakeld. De afdeling autoheffingen van de Belastingdienst bekeurde drie bestuurders omdat ze ten onrechte met een buitenlands kenteken reden. Eén bestuurder maakte ten onrechte gebruik van zijn handelaarsplaten.
Wat is mobiel banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.