Driebergen - Aanhoudingen voor internationale handel in grondstoffen voor synthetische drugs

14 december 2016 17:56
Bron: Politie.nl

De politie heeft dinsdag 13 december vier personen aangehouden die verdacht worden deel uit te maken van een internationaal opererende organisatie die zich bezig houdt met de handel in grondstoffen voor synthetische drugs. In de omgeving van Nijkerk, Zeewolde en Deventer zijn zeven panden doorzocht. Daarbij zijn 520 kilo grondstoffen voor de vervaardiging van drugs aangetroffen en in beslag genomen.

Landelijke eenheid
Twee aangehouden Nederlanders van 44 en 45 jaar oud worden op verzoek van de Belgische autoriteiten zo snel mogelijk overgeleverd aan België. De twee andere verdachten van 43 en 49 jaar oud blijven in Nederland vast zitten. 
Rechtshulpverzoek
Het onderzoek door de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, onder het gezag van het Landelijk Parket van het OM, startte in november na een rechtshulpverzoek van de Belgische autoriteiten. In België was namelijk een onderzoek gestart naar twee Antwerpse firma?s die zich bezig hielden met de invoer van grondstoffen voor de vervaardiging van synthetische drugs. Deze chemische stoffen werden vanuit China ingevoerd via zowel de Antwerpse haven als via de Belgische en buitenlandse luchthavens om vervolgens meteen te worden doorgeleverd naar Nederland. De ladingen werden telkens ingeklaard onder de valse benamingen ?was- en reinigingsmiddelen? of ?Butadiene Acrylonitrile Rubber?. Naar aanleiding van het verdere onderzoek kon nog een tweede Belgische firma geïdentificeerd worden die met eenzelfde werkwijze en onder de valse benaming ?organic pigment?, dergelijke pre-precursoren liet invoeren.

Tussen begin 2015 en december 2016 werden er in totaal 20 zendingen verzonden waarvan er verschillende belangrijke ladingen konden worden onderschept door de douanediensten in België, Nederland en Duitsland. Omgezet naar synthetische drugs zou de totale ingevoerde lading een straatwaarde hebben kunnen bereiken van meer dan 50.000.000 EURO. 
Waalre
Op 10 november 2016 werd door de Landelijke Eenheid bij een bedrijf in Waalre een partij van 3000 liter grondstof voor BMK in beslag genomen. BMK is een grondstof voor de productie van synthetische drugs. Hierbij zijn in eerste instantie negen personen aangehouden. De ontvanger van deze partij bevond zich ook onder deze aangehouden personen. Het betrof een Nederlander uit Son en Breugel van 47 jaar. Deze verdachte zit in afwachting van zijn overlevering naar België vast. De andere verdachten zijn heengezonden.
In beslag genomen
Ook in België en Duitsland zijn de afgelopen dagen vijf personen aangehouden. Dit betreffen verdachten van zowel Belgische en Mexicaanse nationaliteit. Naar aanleiding van de huiszoekingen in België, Nederland en Duitsland werden grote hoeveelheden cash geld, juwelen, waarden, verdovende middelen, verschillende wapens en meer dan 10 ton aanmaakproducten in beslag genomen.?