Zoetermeer - Grote gezamenlijke verkeerscontrole

2 juni 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Agenten hielden samen met een aantal externe partners, waaronder de Belastingdienst en de Rijks Dienst Wegverkeer (RDW), op donderdag 31 mei een uitgebreide verkeerscontrole op een parkeerterrein op de Zuidweg te Zoetermeer. Met behulp van ANPR camera’s pikten motorrijders auto’s van de weg en lieten deze controleren.

Een deel van het parkeerterrein aan de Zuidweg werd tussen 14:30 uur en 22:00 uur afgesloten voor de controle. Op de Afrikaweg in Zoetermeer, de A12 en de N470 stonden motorrijders van de politie en ANPR voertuigen die alle langsrijdende kentekens scanden. De ANPR camera’s scanden kentekens en gaven een signaal af bij een hit. Bij zo’n hit was er dan mogelijk iets mis met het kenteken of met de eigenaar van de auto. Verder onderzoek moet dan uitwijzen wat er is. Dat onderzoek werd vervolgens gedaan op het parkeerterrein door de Belastingdienst, een incassodienst van de Rijksoverheid en agenten die de auto’s en hun inzittenden daar uitgebreid controleerden. Ook keken motorrijders uit naar bestuurders die verkeersovertredingen maakten, zoals gebruiken van de smartphone achter het stuur.
Resultaten
In totaal werden 309 voertuigen en inzittenden gecontroleerd. Twee bestuurders hadden teveel gedronken en kregen daarvoor een proces-verbaal. Er werden vijftig bekeuringen voor verschillenden verkeersovertredingen uitgeschreven, zoals twaalf gladde banden en zeven keer niet het rijbewijs bij zich hebben.  De Belastingdienst voerde veertien voertuigen af. Er werd ruim 18.000 euro aan openstaande vorderingen geïnd.
ANPR
De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om criminaliteit te bestrijden. Eén van deze middelen is de zogenoemde automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Aan de hand van een videocamera met daaraan een gespecialiseerd softwareprogramma worden kentekens gescand en vergeleken met zogenoemde hotlisten. Deze geven aan of er iets 'mis' is met het kenteken (gestolen, niet verzekerd etc.) Als er een 'hit' is, wordt het voertuig staande gehouden en worden zowel de bestuurder als de auto gecontroleerd.

Zuid-Holland Zoetermeer

Alcohol Diefstal
  • 2e1fbac5b3dd0401362cc394bbc1b5c9