Aantal autobranden blijft stijgen, dit jaar al meer dan 3500 meldingen

4 september 2020 14:00
Bron: Alarmeringen.nl

Het aantal autobranden is dit jaar flink gestegen in vergelijking met vorig jaar. In de eerste acht maanden van dit jaar werd er al meer dan 3500 keer alarm geslagen voor een autobrand, een stijging van bijna 8 procent.

Voor de periode van januari tot en met augustus dit jaar staat de teller op 3.536 voertuigbranden waarvoor via het landelijke P2000-netwerk een alarmering is verzonden, zo blijkt uit data van Alarmeringen.nl. In dezelfde periode vorig jaar kwam de teller niet verder dan 3.278 meldingen.

Hoewel die stijging lang niet voor alle plaatsen geldt, is deze wel in nagenoeg alle provincies waarneembaar, enkel in Groningen en Zeeland is sprake van een daling van het aantal gealarmeerde voertuigbranden. Opvallende stijgers zijn Gelderland (+12,1 procent), Utrecht (+13,5 procent) en Zuid-Holland (+15,5 procent).

Op plaatsniveau valt vooral op dat er een dozijn plaatsen is waar er in de eerste acht maanden vorig jaar geen enkele of hooguit een handjevol autobranden waren, en waar dat dit jaar explosief is gestegen met soms wel een een vervijfvoudiging. In Epe en Wageningen schoot de teller bijvoorbeeld van 0 naar respectievelijk 15 en 13. Ook Waddinxveen, Leidschendam en IJsselstein zagen een enorme stijging.

Van de grotere steden zijn Deventer en Arnhem opvallende stijgers met meer dan een verdubbeling van het aantal autobranden. In Arnhem waren het er in de eerste acht maanden van vorig jaar nog 47, terwijl dat nu is gestegen tot 105. Deventer maakt het met een stijging van 11 vorig jaar naar 28 dit jaar procentueel zelfs nog bonter. Gouda valt in positieve zin op: hier daalde het aantal meldingen voor voertuigbranden van 25 naar 8.
Deze data is gratis te gebruiken op voorwaarde dat er aan bronvermelding wordt gedaan. Deze bronvermelding geldt voor:

1. Internet :
bij publicatie online wordt er in de lopende tekst aan bronvermelding gedaan inclusief hyperlink naar alarmeringen.nl. Indien er grafieken of tabellen worden weergegeven dan staat daar apart een bronvermelding bij.

2. TV:
bij een tv-item over autobranden op basis van de geleverde data wordt bij de inleidende tekst door de presentator vermeld dat alarmeringen.nl de bron van de data is. Bij het weergeven van grafieken of tabellen wordt er apart een bronvermelding getoond in een duidelijk leesbaar lettertype.

3. Radio:
bij radio-items over het onderwerp autobranden over of als gevolg van deze data wordt alarmeringen.nl in het gesproken woord als bron vermeld.