Aantal autobranden daalt voor het eerst in jaren in 2021

3 januari 2022 06:00
Bron: Alarmeringen.nl

Het aantal autobranden is voor het eerst sinds jaren weer gedaald. In heel 2021 werd er iets meer dan 4750 keer alarm geslagen voor een autobrand, een daling van meer dan 13 procent. Dit is de eerste daling sinds 2018.

Voor 2021 is de teller op 4.753 voertuigbranden uitgekomen waarvoor via het landelijke P2000-netwerk een alarmering is verzonden, zo blijkt uit data van Alarmeringen.nl. In 2020 waren dit er nog zo'n 5.500.

Ondanks de landelijke daling, is het aantal meldingen in de provincie Flevoland juist met bijna 30 procent gestegen. Ook in Drenthe en Friesland steeg het aantal, al was de stijging daar met respectievelijk 7,8 en 6,1 procent minder spectaculair. In alle andere provincies zijn de aantallen dus gedaald.

Op plaatsniveau valt vooral op dat er een dozijn plaatsen is waar er in 2020 geen enkele of hooguit een handjevol autobranden waren, en waar dat in 2021 explosief is gestegen. Zo schoot de teller voor Hendrik-Ido-Ambacht van 1 melding in 2020 naar 9 stuks in 2021.

Ook in Naaldwijk, Mijnsheerenland, Hattem en Leiderdorp was een significante stijging te zien. Qua absolute stijging spant Assen de kroon. In deze stad nam het aantal meldingen met 20 toe tot 37 stuks.

In nagenoeg alle grote steden was in 2021 sprake van een daling van het aantal autobranden. Amsterdam voert met 259 meldingen nog altijd de ranglijst aan, op de voet gevolgd door Den Haag met 253 meldingen. Op gepaste afstand volgt Rotterdam (198).

In de provincie Flevoland was de stijging het grootst. Hier steeg het aantal autobranden met ruim 29 procent tot 133 stuks. Ook in de provincies Drenthe en Friesland was sprake van een flinke stijging, met respectievelijk 7,8 en 6,1 procent. In Noord-Brabant daalde het aantal voertuigbranden daarentegen met ruim 21 procent daalde tot 763 stuks.
Deze data is gratis te gebruiken op voorwaarde dat er aan bronvermelding wordt gedaan. Deze bronvermelding geldt voor:

1. Internet :
bij publicatie online wordt er in de lopende tekst aan bronvermelding gedaan inclusief hyperlink naar alarmeringen.nl. Indien er grafieken of tabellen worden weergegeven dan staat daar apart een bronvermelding bij.

2. TV:
bij een tv-item over autobranden op basis van de geleverde data wordt bij de inleidende tekst door de presentator vermeld dat alarmeringen.nl de bron van de data is. Bij het weergeven van grafieken of tabellen wordt er apart een bronvermelding getoond in een duidelijk leesbaar lettertype.

3. Radio:
bij radio-items over het onderwerp autobranden over of als gevolg van deze data wordt alarmeringen.nl in het gesproken woord als bron vermeld.