Brandweer alarmeert steeds minder vaak voor automatisch brandalarm

4 januari 2021 06:00
Bron: Alarmeringen.nl

De brandweer heeft in 2020 iets meer dan 25 duizend keer gealarmeerd voor een automatisch brandalarm. Vergeleken met 2019 is er sprake van een flinke daling. Dit blijkt uit data van Alarmeringen.nl.

In totaal verzonden de meldkamers vorig jaar 25.505 keer een melding via het P2000-netwerk naar de brandweer vanwege een automatisch brandalarm. In 2019 gebeurde dat volgens de systemen van alarmeringen.nl nog 30.209 keer, wat neerkomt op een daling van 15,6 procent.

Deze daling is het gevolg van verdere pogingen van de hulpdiensten om het aantal onnodige uitrukken te verminderen. Dat de gewijzigde procedures en genomen maatregelen hun vruchten afwerpen, is goed te zien in de cijfers. Nagenoeg alle veiligheidsregio's noteren in 2020 procentueel gezien een daling, enkel in Utrecht is een stijging waarneembaar. De daling in regio's Flevoland en IJsselland is met respectievelijk 43 en 48 procent zelfs spectaculair te noemen.

Regio Haaglanden is met bijna 12 procent van alle verzonden meldingen aanvoerder van de lijst met regio's die de meeste meldingen als gevolg van een automatisch brandalarm verzenden, gevolgd door Rotterdam-Rijnmond met 9 procent.

Van de grote steden spant Den Haag de kroon. Deze stad is goed voor 6,9 procent van alle automatische brandmeldingen. De hofstad wordt op de voet gevolgd door Rotterdam (5,7 procent) en Amsterdam (5,4%). Maastricht (2%) en Eindhoven (1,8%) volgen op gepaste afstand. Deze vijf steden zijn samen goed voor iets meer dan een vijfde van alle automatische brandalarmeringen in Nederland.

Op basis van de data is goed te zien dat automatische brandalarmeringen veelvuldig verband lijken te houden met het koken. Zo is er tussen 17 en 18 uur bijvoorbeeld een duidelijke stijging waarneembaar, evenals vlak voor lunch.

Verder blijkt uit de data dat er enkele gebouwen zijn waar de brandweer bovengemiddeld vaak een melding over een automatisch brandalarm vandaan krijgt. Luchthaven Schiphol spant de kroon met maar liefst 236 meldingen, een stijging van ruim 67 procent. Op ruime afstand staat een psychiatrische instelling uit Den Haag op de tweede plek met 86 meldingen. Een Rotterdams ziekenhuis staat op de derde plek met 42 meldingen.
Deze data is gratis te gebruiken op voorwaarde dat er aan bronvermelding wordt gedaan. Deze bronvermelding geldt voor:

1. Internet :
bij publicatie online wordt er in de lopende tekst aan bronvermelding gedaan inclusief hyperlink naar alarmeringen.nl. Indien er grafieken of tabellen worden weergegeven dan staat daar apart een bronvermelding bij.

2. TV:
bij een tv-item over dit onderwerp op basis van de geleverde data wordt bij de inleidende tekst door de presentator vermeld dat alarmeringen.nl de bron van de data is. Bij het weergeven van grafieken of tabellen wordt er apart een bronvermelding getoond in een duidelijk leesbaar lettertype.

3. Radio:
bij radio-items over dit onderwerp over of als gevolg van deze data wordt alarmeringen.nl in het gesproken woord als bron vermeld.