Aantal steekpartijen blijft stijgen, dit jaar al bijna 750 keer raak

21 september 2020 13:00
Bron: Alarmeringen.nl

Hulpdiensten moeten steeds vaker in actie komen in verband met een steekpartij. Dit jaar werd er bijna 750 keer gealarmeerd voor een steekincident, waarmee 2020 afstevent op een record.

In de eerste acht maanden van dit jaar werd er 744 keer een alarmeringen via P2000 verzonden in verband met een steekpartij. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 'slechts' 572, een stijging van ruim 30 procent. Dit blijkt uit een analyse van het aantal P2000-meldingen met betrekking tot steekincidenten door Alarmeringen.nl.

Voor heel 2019 kwam de teller uit op 949, waardoor 2020 verhoudingsgewijs op een nieuw record lijkt af te stevenen. Hoewel er in sommige provincies een daling is te zien, is er over de hele linie een fikse stijging te zien.

Er zijn slechts twee provincies waar het aantal gemelde steekincidenten is gedaald (Limburg en Noord-Holland). In alle andere provincies is sprake van een stijging, waarbij de provincies Utrecht en Flevoland er met kop en schouders bovenuit steken. Hier steeg het aantal met respecievelijk 700 en 600 procent.

Van de grote steden gaan Rotterdam, Den Haag en Amsterdam aan kop, waarbij de hoofdstad een forse daling laat zien. Nagenoeg alle andere grote steden laten een flinke stijging van het aantal steekincidenten zien.Deze data is gratis te gebruiken op voorwaarde dat er aan bronvermelding wordt gedaan. Deze bronvermelding geldt voor:

1. Internet :
bij publicatie online wordt er in de lopende tekst aan bronvermelding gedaan inclusief hyperlink naar alarmeringen.nl. Indien er grafieken of tabellen worden weergegeven dan staat daar apart een bronvermelding bij.

2. TV:
bij een tv-item over autobranden op basis van de geleverde data wordt bij de inleidende tekst door de presentator vermeld dat alarmeringen.nl de bron van de data is. Bij het weergeven van grafieken of tabellen wordt er apart een bronvermelding getoond in een duidelijk leesbaar lettertype.

3. Radio:
bij radio-items over het onderwerp autobranden over of als gevolg van deze data wordt alarmeringen.nl in het gesproken woord als bron vermeld.