Menaam - Insluipers door sleutel in de buitendeur binnengedrongen

28 november 2016 12:27
Bron: Politie.nl

De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping aan de Greftswal in Menaam. Zondagmiddag hebben drie nog onbekende personen daar de woning van een bejaarde vrouw bezocht.

Een oplettende buurvrouw zag een onbekende vrouw voor de woning van de bejaarde dame staan. In eerste instantie denkt ze dat het iemand van thuiszorg is. Als ze vervolgens nog twee personen naast de woning ziet staan, vertrouwt ze het toch niet. De buurvrouw fietst terug en ziet dan dat de vrouw in een kast in de woonkamer kijkt. De buurvrouw alarmeert een andere buurtbewoner en samen gaan ze naar de woning van de bejaarde vrouw. Op dat moment stappen twee mannen en een vrouw de woning uit die in gebrekkig Nederlands wat verontschuldigingen uitspreken. De buurtbewoner pakt nog één van de mannen bij de arm, maar voelt zich onvoldoende veilig en laat toch los.

Signalement

Alle drie personen hadden een getinte huidskleur. Beide mannen hadden kort, zwart haar en droegen zwarte kleding. De ene wordt ongeveer op 25 jaar geschat, de andere op ongeveer 35 jaar. De vrouw was duidelijk kleiner dan de twee mannen en droeg haar zwarte, lange haar in een paardenstaart. Het drietal is in een kleine, grijze auto vertrokken.

Onderzoek

De daders zijn vermoedelijk zelfstandig binnen gekomen, omdat de bejaarde vrouw de sleutel aan de buitenzijde in de voordeur had zitten. De vrouw zit in een rolstoel en vertelde dat te doen, omdat bezoekers anders zo lang moeten wachten bij de voordeur. De politie heeft haar dringend geadviseerd die niet meer te doen. Voor zover bekend hebben de daders niets buit gemaakt. De politie heeft in de omgeving gekeken naar mogelijke vluchtroutes en via de buurtwhatsappgroep gevraagd naar eventuele getuigen. Tot dusver heeft dat nog niet geleid tot een aanhouding.

Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

De politie zet zich in om insluipers en inbrekers op te sporen. U kunt zelf een bijdrage leveren door het inbrekers niet te gemakkelijk maken.

Laat geen sleutels aan de buitenkant van de deur zitten.
Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen ?geheime? plaatsen.
Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.
Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ?bewoond? uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een tijdschakelaar het licht aan laten gaan).

Ziet u een verdachte situatie, zoals de alerte buurvrouw in deze casus? Bel dan gelijk 112!

Friesland Menaam

  • f961684ab937bfe0ba3fa3fd8aa22d12