Bedrijf krijgt gestolen miljoenen terug in Apeldoorn

13 januari 2022 14:18
Bron: Politie.nl

Een bedrijf uit Gelderland dat vorig jaar slachtoffer is geworden van internationale fraude heeft ruim 1.5 miljoen euro terug gestort gekregen vanuit Indonesië.

Het Gelderse bedrijf dacht zaken te doen met een vaste leverancier uit Korea bij de levering van een grote hoeveelheid Covid-19 sneltesten. Waarschijnlijk hebben criminelen toegang gekregen tot de mailwisseling tussen de bedrijven. Zo lukte het om via valse e-mailadressen en een valse factuur het bedrag over te maken naar een rekening die uitkwam in Indonesië. Deze vorm van oplichting heet BEC-fraude, oftewel Business Email Compromise fraude.

Uiterst slinks

Op uiterst slinkse wijze is deze vorm van fraude uitgevoerd. Er werd zelfs een nepfirma opgericht. Het gedupeerde bedrijf kwam er in oktober achter dat betaalde facturen niet bij het Koreaanse bedrijf waren binnengekomen. Een deel van de totale schade is door de Indonesische autoriteiten teruggestort op de rekening van het gedupeerde bedrijf.

Aanhoudingen

In het onderzoek vorig jaar zijn vier verdachten aangehouden in Indonesië. Zij hebben straffen opgelegd gekregen tot 5 jaar. De hoofdverdachte uit Nigeria is tot op dit moment spoorloos.

Internationale samenwerking

In dit onderzoek heeft het Cybercrimeteam Oost-Nederland samen opgetrokken met de Koninklijke Marechaussee en met de Criminal Investigation Department (CID) van de Indonesische Politie. Zo is er vol ingezet op het veiligstellen van de ontvreemde geldbedragen. Door snel handelen en een goede internationale politionele samenwerking kon de gebruikte bankrekening van de daders worden bevroren, waarbij een groot deel van het geld veilig kon worden gesteld.  

Door het wereldwijd strategisch plaatsen van liaisonofficieren kunnen de politie en de Koninklijke Marechaussee doeltreffend internationaal samenwerken op strafzaken. Naast dit bedrijf hebben de verdachten ook een Italiaans bedrijf op dezelfde manier opgelicht. Ook dat bedrijf heeft een deel van het gestolen geld terug.

Zie ook het eerdere bericht: Aanhoudingen na fraude met testen covid-19