Ede - Wageningen - Arnhem - Nederlandse verdachten aangehouden voor plofkraken in Duitsland in Amsterdam

28 mei 2019 08:37
Bron: Politie.nl

Op meerdere locaties in Nederland zijn op verzoek van de Duitse justitie vier mensen aangehouden die verdacht worden van plofkraken in Duitsland. De vier verdachten worden ervan verdacht betrokkenheid te hebben bij een criminele organisatie die zich bezig hield met plofkraken in Duitsland. In het onderzoek naar een plofkraak in de buurt van München op 17 oktober 2018 kwamen de vier verdachten in beeld.

Bij de plofkraak in Germering nabij München werd een Nederlandse verdachte bij zijn aanhouding neergeschoten. Gedurende het onderzoek naar de plofkraak kwamen meer verdachten naar voren. Gisteren en vanmorgen zijn drie mannen en een vrouw aangehouden. Het gaat om een vrouw zonder vaste woon of verblijfplaats van 23, een man van 25 uit Arnhem, een man van 25 uit Wageningen en een man van 21uit Ede. Na de aanhouding zijn diverse woningen doorzocht.

Samenwerking met Duitsland

De Nederlandse politie, OM en banken werken nauw samen met verschillende partners in de aanpak van plofkraken. Plofkrakers gebruiken steeds vaker zware explosieven om tot de kluis van een bank te komen. Het aantal plofkraken is sinds enkele jaren in Nederland fors gedaald. Georganiseerde groepen trekken vaker naar Duitsland om daar toe te slaan. Met de aanhouding van de vier verdachten denkt de Duitse politie personen te hebben gepakt die bij meerdere plofkraken in hun land betrokken waren. Er ligt een uitleveringsverzoek van Duitsland om de verdachten daar te berechten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.