Driebergen, Wilp - Aanhouding op A1 – koudemiddel is “hot”

29 augustus 2018 13:08
Bron: Politie.nl

De politie heeft dinsdag 28 augustus op de A1 ter hoogte van Wilp een 20-jarige man uit Utrecht aangehouden als verdachte van de diefstal of heling van 132 gasflessen met een koudemiddel. De flessen zijn vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag gestolen bij een bedrijf in het Duitse Seevetal.

Landelijke Eenheid
Medewerkers van de Dienst Infrastructuur zagen op de A1, richting Apeldoorn, een bestelbus rijden die opviel omdat hij blijkbaar zwaar beladen was. Bij controle van de bus bleek dat deze beladen was met 132 flessen die gevuld waren met het koudemiddel R134a. De politie constateerde dat bestuurder geen ladingdocumenten kon tonen, dat het vervoer van deze gevaarlijke stoffen niet aan de voorschriften voldeed en dat de bestelbus zwaar overbeladen was.
Duitsland
Na contact met het Duitse bedrijf dat op de gasflessen werd vermeld bleek dat daar in de nacht van maandag op dinsdag  ongeveer duizend gasflessen met koudemiddel waren gestolen. Hierop werd de 20-jarige bestuurder aangehouden.
Prijs
De politie stelt een nader onderzoek in. Het koudemiddel R134a wordt onder andere gebruikt in airco’s van personenauto’s. De prijs is het afgelopen jaar sterk gestegen omdat het middel door nieuwe milieu-eisen minder geproduceerd wordt. Een fles van 12 kg kost ongeveer 600 euro.