Elsendorp - Drugslab en vijf arrestaties na anonieme tip

12 juli 2018 06:00
Bron: Politie.nl

De politie startte een onderzoek na het binnenkomen van een anonieme tip over een mogelijk drugslab in Elsendorp. Dit resulteerde dinsdagavond 10 juli in het daadwerkelijk aantreffen van een amfetaminelab en de aanhouding van vijf verdachten.

Een speciaal onderzoeksteam, dat zich focust op ondermijnende criminaliteit waaronder de handel en productie van drugs, ging met de anonieme tip aan de slag. Dit onderzoek leidde ertoe dat de recherche dinsdagavond, samen met een arrestatieteam (AT), een bezoek bracht aan een landgoed aan de Elsendorpseweg. In een berging op het perceel werd een amfetaminelab gevonden. Bij het lab werden door het AT twee verdachten aangehouden, een 27-jarige man met een nog onbekende woonplaats en een 21-jarige inwoner van Waalre. De 27-jarige zette het op een lopen en rende de maïs in. Hij werd met de hulp van een AT-hond gearresteerd. De hond pakte de verdachte bij zijn arm. De beetwond die de man opliep, werd door ambulancemedewerkers verzorgd. Hij kon daarna naar het cellencomplex. In een andere woning in Elsendorp zijn diezelfde avond nog drie verdachten opgepakt in verband met het drugslab. Het gaat om een 30-jarige vrouw uit Winssen, een 53-jarige man uit Ewijk en een 26-jarige man met een nog onbekende woonplaats. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Drugslab
Het drugslab was ingericht voor de productie van amfetamine. Het gaat om een middelgroot lab dat actief was. Bij de locatie zijn diverse vaten en jerrycans met chemicaliën of resten daarvan aangetroffen en in beslag genomen. Het lab werd woensdag in de loop van de dag onderzocht op sporen en vervolgens geruimd door gespecialiseerde politiemedewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Zij zijn speciaal getraind en uitgerust om op het allerhoogste veiligheidsniveau te kunnen werken, zoals bijvoorbeeld in situaties met gevaarlijke chemicaliën.

"Diverse soorten chemicaliën stonden hier naast elkaar. Als die met elkaar in aanraking komen kan een chemische reactie ontstaan. Echt gevaarlijk. Ook kwamen chemicaliën in de bodem terecht. Dat leidt uiteraard tot ernstige milieuschade. Onderzoek en het ontmantelen van een dergelijk drugslab vereist echt deskundigheid. Het is te gevaarlijk. We zijn de rest van de middag en mogelijk ook nog de avond bezig om alles op te ruimen", legt een LFO-expert uit. Vanwege de chemicaliën is bij drugslabs altijd risico op gevaarlijke stoffen, gassen, brand en explosie. Heb je een vermoeden dat er ergens een lab actief is ga dan niet zelf aan de slag en vernietig geen sporen voor de politie. Meld het meteen en bel 112. Blijf je liever anoniem, neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Anoniem melden loont
Een drugslab in je omgeving brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee en er gaat een criminele wereld achter schuil. De aanpak hiervan heeft prioriteit voor ons, ook anonieme tips zoals deze worden met voorrang opgepakt. Houd je eigen omgeving en die van anderen veilig. Meld verdachte situaties. Blijf je liever anoniem, bel dan 0800-7000 zodat wij toch met de informatie aan de slag kunnen.