Magneetvisser vangt explosief in Haghorst

16 juli 2019 16:05
Bron: Politie.nl

Een magneetvisser kreeg zaterdag 13 juli de schrik van zijn leven. De 34-jarige man haalde zijn magneet uit het water en dacht dat hij een mortiergranaat aan de haak had geslagen. De man belde direct de politie.

Toen de agenten aan de Kweldijk onderzoek deden, zagen zij dat het inderdaad om een gevaarlijk explosief ging en alarmeerden de EOD. Magneetvissen kan levensgevaarlijke situaties opleveren en is dan ook niet zonder risico. Niet alleen voor de magneetvisser, maar ook voor de directe omgeving. De EOD ging ter plaatse en maakte het explosief onschadelijk.

Gevaarlijk

De magneetvissers bedienen zich van een lange lijn met daaraan een zeer krachtige magneet om vanaf de oever of brug voorwerpen op te vissen. Meestal vist men met een magneet (daar hechten zich metalen zoals ijzer aan) een roestige fiets of verloren geraakt gereedschap op. Op diverse plekken in Zeeland en West-Brabant is in de 2e Wereldoorlog hard gevochten en daarbij is munitie verschoten die niet allemaal ontploft is. Ook na 75 jaar wordt er binnen onze provincies nog instabiele munitie aangetroffen die nog kunnen exploderen.