Oss - Twee Polen vast voor gewelddadige dood Ossenaar (video)

10 april 2019 10:17
Bron: Politie.nl

Twee Poolse mannen van 37 en 26 jaar oud zitten sinds enkele weken in hun geboorteland vast voor de vermoedelijke betrokkenheid bij de dood van een 63-jarige bewoner van een flatwoning aan de Lisztgaarde. Het slachtoffer werd zaterdagavond 23 februari jl. met geweld om het leven gebracht en zijn dood wordt sindsdien door een rechercheteam onderzocht.

De verdachten werden afzonderlijk van elkaar op verschillende momenten en locaties in Polen aangehouden. Zij werden op 6 en 15 maart opgepakt. Beide verdachten zitten sinds hun aanhoudingen in een Poolse cel. De overleveringsprocedures om beide mannen aan Nederland uit te leveren zijn in volle gang. Dit neemt de nodige tijd in beslag en een rechter in Polen moet daarin een beslissing nemen. Omdat de oudste verdachte in Polen nog een gevangenisstraf uit moet zitten, zal hij waarschijnlijk pas later dit jaar worden uitgeleverd.
Bevestiging
Het kostte het onderzoeksteam echter tot eind vorige week om de definitieve bevestiging te krijgen dat deze mannen ook daadwerkelijk de door ons gezochte verdachten betroffen. Vanwege ontbreken van 100 % bevestiging van beider identiteit en om redenen die het onderzoek konden frustreren, werden de aanhoudingen niet eerder door ons bekend gemaakt. De familie van het slachtoffer was echter al wel in een eerder stadium geïnformeerd. 
Verdachte kende slachtoffer
De beide verdachten zijn nog niet door rechercheurs van het onderzoeksteam verhoord. Wat beide mannen tot hun daad heeft gedreven is daarom vooralsnog niet duidelijk. Wij hebben wel vastgesteld dat de oudste verdachte en het slachtoffer elkaar kenden en we sluiten daarom een motief in de relationele sfeer niet uit.  Het onderzoek gaat uiteraard ook na de aanhoudingen nog door.
Bewakingsbeelden
Het rechercheteam kwam de beide verdachten op het spoor door de goede bewakingsbeelden uit de flat en het zeer uitgebreide forensisch onderzoek in en om het appartement van het slachtoffer. Daarnaast  hoorden we vele getuigen en mensen uit de omgeving van het slachtoffer. Uit ons onderzoek bleek toen de vermoedelijke identiteit van beide verdachten en werden zij internationaal gesignaleerd. Collega’s van de Poolse politie wisten beide mannen te traceren en aan te houden.
Getuigen nog welkom
Ondanks de aanhouding van deze verdachten, waarmee we denken de daders van deze ernstige zaak te hebben gepakt, komen we nog steeds graag in contact met getuigen. Neem daarom alsnog contact met ons op als u in het weekend van 22 t/m 24 februari 2019, of zelfs de dagen daarvoor,  iets in of in de omgeving van de flat aan de Lisztgaarde heeft gezien wat ons mogelijk kan helpen. Maar ook mensen die mogelijk meer weten over de achtergrond van dit misdrijf vragen we om ons te bellen. Bel het onderzoeksteam daarvoor via het landelijk politienummer 0900-8844 of deel uw informatie eventueel anoniem via de M-lijn; 0800-7000.