Weer autobrand in Oss: zeven vragen aan het onderzoeksteam

Foto: politie.nl

1 mei 2019 13:59
Bron: Politie.nl

De afgelopen maanden zijn er regelmatig autobranden in Oss. De recherche is volop bezig met onderzoek naar deze branden en agenten in Oss zijn extra alert. Hoewel het de afgelopen weken rustiger was, waren er de afgelopen dagen opnieuw drie autobranden. Wij stelden zeven vragen aan het onderzoeksteam.

Om hoeveel autobranden gaat het eigenlijk en wat zijn de oorzaken?
“Dit jaar hebben we te maken gehad met 19 autobranden in de stad Oss. Wij gaan in de meeste gevallen uit van brandstichting, hoewel dat niet bij iedere brand kon worden vastgesteld. Bij een brand gaan immers veel sporen verloren.”

Hoe wordt het onderzoek aangepakt?
“Iedere brand wordt altijd afzonderlijk onderzocht. Wat was de oorzaak? Wie was de eigenaar? Spelen er conflicten? Bij alle andere verdachte branden doen wij ook buurtonderzoek en zoeken wij naar camerabeelden. Dat levert soms interessante informatie op. Verder analyseren wij de branden. Zijn er bijvoorbeeld patronen te ontdekken die ons kunnen helpen in de aanpak?”

Is er een pyromaan actief in Oss?
“Wij gaan bij iedere brand uit van een aantal scenario’s: seriematige brandstichting, brandstichting door een conflict, verzekeringsfraude en een technisch mankement. Het is inderdaad goed mogelijk dat er sprake is van een pyromaan, maar wij moeten zeker niet blind zijn voor andere oorzaken.

Zijn er al mensen opgepakt?
“Brandonderzoeken zijn ingewikkelde onderzoeken. Vaak zijn er maar weinig sporen en dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk. Toch hebben wij een paar maanden geleden meerdere arrestaties verricht voor branden in Oss en ook dit jaar is er bijvoorbeeld iemand opgepakt voor autobranden in Ravenstein, ook in de gemeente Oss. Voor de branden in de afgelopen maanden in Oss is dat nog niet gebeurd, maar wij hebben er vertrouwen in dat wij ook daar succes gaan boeken.”

Wordt er extra gesurveilleerd?
“Om te beginnen kunnen wij niet overal tegelijk zijn en wij kunnen helaas ook niet alles voorkomen. Natuurlijk zijn wij extra alert. Wij houden Oss zichtbaar en onzichtbaar extra in de gaten, ook in de nachtelijke uren. Wij snappen heel goed dat de branden bewoners bezighoudt. Zij kunnen erop vertrouwen dat er aandacht voor is. Ook de wijkagenten zijn alert en voor iedereen met vragen aanspreekbaar.”

Wat kunnen bewoners zelf doen?
“Zoals gezegd zijn wij als politie extra alert in Oss en wij vragen bewoners om dat ook te zijn. Zo roepen wij iedereen op om 112 te bellen bij verdachte situaties, ook in de nacht. Iedereen met informatie over de branden vragen wij om te bellen met de recherche op 0900-8844. Ook kan gebruik worden gemaakt van onderstaand tipformulier. Mensen die liever anoniem blijven kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.”

Wat als er de komende dagen nieuwe branden komen?
“Ook dan doen wij onderzoek naar de oorzaken en achtergronden en wij blijven ook in die gevallen extra alert. We bekijken de situatie van dag tot dag en passen ons inzet waar nodig aan. Mensen kunnen erop vertrouwen dat wij er alles aan doen om duidelijkheid te krijgen zoals gezegd vertrouwen wij erop dat die uiteindelijk gaat komen.”