Wapens, hennep, en harddrugs bij Zaanse controles in Zaanstad, Wormer

Foto: politie.nl

16 mei 2019 15:43
Bron: Politie.nl

De afgelopen dagen trokken de gemeente Zaanstad, Politie, Openbaar Ministerie Noord-Holland, Omgevingsdienst en Belastingdienst samen op om actief meldingen van illegale activiteiten, drugs, wapens en andere ondermijnende activiteiten te controleren.

Deze actie gaf een mooi resultaat: harddrugs, materiaal voor een hennepplantage, vuurwapens, nep merkkleding en 2 gestolen scooters zijn in beslaggenomen. Twee personen zijn tijdens deze acties aangehouden. Daarnaast is illegale bewoning geconstateerd en verschillende milieuovertredingen. Hier wordt door de gemeente en omgevingsdienst tegen opgetreden.

Tijdelijke sluiting

Zaterdagavond 11 mei vonden meerdere horeca controles in Zaanstad plaats door gemeente, Politie en Douane. Conform het horecasanctiebeleid is een horecagelegenheid in Zaandijk voor 4 weken tijdelijk gesloten op last van de burgemeester na het aantreffen van verdovende middelen. Hierbij is een persoon zaterdag aangehouden op verdenking van dealen. Hij had meerdere wikkels harddrugs bij zich, en kleinere geldbedragen.

Wapens en drugs

Maandag en dinsdag zijn in totaal 14 signalen gezamenlijk gecontroleerd. In twee panden in Wormer werden dinsdag twee vuurwapens, meerdere soorten harddrugs, zoals, cocaïne en hennep, materiaal voor hennepplantage, en cashgeld in beslaggenomen. Hiervoor is 1 persoon aangehouden. De gemeente Wormer neemt voorbereidingen voor een spoedsluiting van 1 van de panden.

Veegweek

Doel van deze actie is drieledig: 'opvegen' (bijvoorbeeld aangetroffen drugs en wapens uit het criminele circuit halen), informatie vergaren en criminele ondermijnende activiteiten verstoren. Juist door samen te werken als één overheid, kunnen alle partners een vuist maken tegen ondermijning. Zoveel mogelijk goederen afpakken en panden waar illegale activiteiten plaatsvinden sluiten, zodat misdaad niet loont.

Meldingen

De meldingen komen vanuit allerlei signalen. Van de wijkagenten, maar ook veel van burgers en ondernemers die melden via Meld Misdaad Anoniem, of signalen vanuit de gemeente. Vincent Koningen, van het Ondermijningsteam politie Noord-Holland, We willen met deze veegactie ook de inwoners laten zien: het helpt wél als je melding doet van dingen in je buurt die niet kunnen."