Zierikzee - Positief verrast door medewerking actiedag 'Rent a Cop'

8 april 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Donderdag hebben agenten samen met de handhavers van de gemeente Schouwen Duiveland op diverse plekken in hun werkgebied controles gehouden op overlastgevende situaties. Deze controles waren gebaseerd op ruim 150 aanvragen vanuit de burgers op Schouwen in het kader van de actie ‘Rent a Cop’.

Via Facebook konden burgers aangeven waar zij wilden dat de agenten en handhavers eens gingen controleren. De aanvragen liepen uiteen van sociale verzoeken (bijvoorbeeld een bezoekje op een school, in een ruilwinkel en een verzorgingstehuis) tot het controleren van snelheid op bepaalde plekken en controles op hangplekken waar regelmatig overlast van wordt ondervonden. Aan veel van de verzoeken is gehoor gegeven door de agenten, maar niet aan alles kon donderdag worden voldaan. De zaken die nu zijn blijven liggen worden op een ander moment opgepakt.
Snelheids- en andere controles
Er kwamen veel verzoeken binnen over de Laan van Sint Hilaire in Zierikzee. Daar wordt volgens omwonenden stelselmatig veel te hard gereden. Er is met een lasergun gecontroleerd op snelheid. In totaal zijn ruim 60 voertuigen gecontroleerd. Er is niemand bekeurd, maar wel zijn er waarschuwingen uitgedeeld voor matige snelheidsoverschrijdingen. Ook in Dreischor werd geklaagd over de maximum snelheid die sommige automobilisten aan hun laars lappen. Daar werden twee automobilisten bekeurd omdat zij de maximum snelheid van 30 km/u overschreden met resp. 17 en 19 km/u.

Ook werd door burgers aangegeven dat zij overlast ondervinden van het feit dat veel mensen het inrijverbod aan de Noordhavenpoort en de Wandeling in Zierikzee negeren. Daar zijn donderdag drie bekeuringen uitgeschreven. Ook zijn door agenten verschillende hangplekken bezocht waar jeugd zich regelmatig ophoudt.

In Burgh Haamstede en Westerschouwen zijn ook controles gehouden op het negeren van eenrichtingsverkeer, maar daar werden nu geen overtredingen geconstateerd. Datzelfde was het geval in Bruinisse, Oosterland, Ouwerkerk en Nieuwerkerk. Bij de Brouwersdam werden twee mensen gewaarschuwd dat het niet is toegestaan illegaal te recreëren na zonsondergang. Zij zijn netjes vertrokken. Ook bij snelheidscontroles in Scharendijke en Brouwershaven werden geen overtredingen geconstateerd.
Goede samenwerking met partners en burgers
De organisatoren van de actiedag, de wijkagenten op Schouwen, zijn positief verrast door het resultaat van deze ‘Rent a Cop’-dag. Richard den Boer, expert wijkagent: “Normaal gesproken acteren we natuurlijk ook op (overlast)meldingen van burgers, maar door de verschillende 24-uurs diensten van de collega’s komen we er eigenlijk nooit aan toen om er eens écht met z’n allen op uit te gaan. Het enthousiasme van zowel de collega’s, de handhavers en de burgers was heel mooi om mee te maken. De samenwerking met de handhavers verliep uiteraard goed, dat verrast me dan weer niet zo erg. We werken namelijk al tijden heel goed samen met de BOA’s van de gemeente Schouwen-Duiveland, dus dat is niet meer nieuw. We hebben nu gezien dat het met de verbinding tussen zowel de partners als de burgers wel goed zit. Wij sluiten dan ook zeker niet uit dat er een vervolg komt op deze actie ‘Rent a Cop’.”
De resultaten in cijfers
Twee maal is een bekeuring uitgeschreven voor het overschrijden van de maximum snelheid.

Vier keer werden eenrichtingsverkeer / geslotenverklaringen genegeerd.

Twee keer werd de constructiesnelheid van een bromfiets met meer dan 15 km/u overschreden.

Drie bekeuringen werden uitgedeeld voor niet handsfree bellen of het vasthouden van een telefoon tijdens het autorijden.

Een keer werd iemand bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs op een brommer.

Een proces-verbaal werd opgemaakt voor het rijden met een onverzekerde auto.

Twee mensen werden bekeurd voor het niet dragen van de gordel.

Twee keer werd fout geparkeerd in Zierikzee en een man werd bekeurd voor wildplassen.

 

Zeeland Scharendijke

  • 6d62260b8b4cf78848ad6779aa1e1f66