Oost en West Middelbeers - Goede samenwerking leidt tot arrestatie in België

23 mei 2018 06:00
Bron: Politie.nl

Een knap staaltje samenwerking na een inbraakpoging in Oost en West Middelbeers leidde zondagmiddag tot de aanhouding van een 61-jarige man uit België. In het bijzonder dankzij een oplettende getuige werd de verdachte in zijn thuisland ingerekend.

De getuige zag de man ’s middags rommelen aan de achterzijde van een woning aan de Doornboomstraat in Oost en West Middelbeers. Hij sprak de verdachte aan en die ging er als een haas vandoor in een gele Renault Twingo. De getuige aarzelde geen moment en noteerde het kenteken, maakte foto’s van de verdachte én waarschuwde de politie, die een zoektocht begon naar de inbreker, die flinke braakschade had veroorzaakt bij de woning.
Kenteken
Omdat de getuige het volledige kenteken van de auto doorgaf, werd dat gauw in het ANPR-sytsteem gezet. Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen: “ANPR wordt vooral gebruikt op snelwegen. De camera’s kunnen langs of boven de weg bevestigd zijn. Het is overigens ook mogelijk om de ANPR mee te nemen in een politieauto die rondrijdt of op een onopvallende plek langs de weg staat”, zo weet een specialist van de politie.
Naar België
Al gauw volgt er een match. Agenten horen dat de auto bij de grensovergang met België rijdt en schakelen daarom direct de hulp van Belgische collega’s in. Onze zuiderburen krijgen de Twingo zo’n 15 kilometer over de grens in het vizier en houden de bestuurder aan. Het blijkt te gaan om een bekende van de Belgische en Nederlandse politie. Hij zit nu nog vast in België en wordt waarschijnlijk op korte termijn overgedragen aan Nederland.